Toplotna črpalka Zrak - Voda

Toplotna črpalka zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda

Pri izbiri načina ogrevanja bivalnih prostorov oziroma izbiri toplotnih črpalk ali drugih obnovljivih virov energije se srečujemo z veliko težavami, in sicer, katera je idealna rešitev za sistem ogrevanja, ki bo zadovoljila vse naše potrebe.

Glavno načelo, ki ga vedno zasledimo pri izbiri toplotnih črpalk je, da naj bi se odločali glede na COP, to je tako imenovano grelno število, ki nam pove razmerje med vloženo in dobljeno energijo. Ta je seveda najvišji pri toplotnih črpalkah voda-voda, na drugem mestu so zemlja-voda in na zadnje zrak-voda.

Skratka, če imate na razpolago vodni vir, je priporočljivo, da se odločite za sistem voda-voda, če pa imate okoli objekta dovolj zemlje, je najboljša izbira zemlja-voda, če pa nimate na razpolago nič od naštetega, vam pa preostane sistem zrak-voda.

Zahtevajte BREZPLAČEN nasvet strokovnjaka!


Prosimo izpolnite spodnjo formo z vašimi podatki, če želite prejeti klic naših strokovnjakov, ki vam bodo BREZPLAČNO svetovali.

Čeprav nobena toplotna črpalka zrak-voda ne zmore pri najnižjih zunanjih temperatura vsega ogrevanja, pa ta rešitev vseeno omogoča lepe prihranke. S toplotno črpalko zrak-voda se naravna toplota iz okolja, to je zrak, preusmeri za ogrevanje kakor tudi hlajenje hiše, kar predstavlja poceni vir energije. Sončni žarki nenehno ogrevajo zrak, to energije po odvzema toplotna črpalka, ki na višjem temperaturnem nivoju oddaja toploto za ogrevanje standardnega gospodinjstva. V dvojnem načinu delovanja pokriva potrebe po ogrevanju z lepimi ekonomskimi prihranki, saj lahko svoje obstoječe ogrevanje (olje, plin,…) nadgradite in tako deluje kot pomoč v času ogrevalnih konic.

Skratka, zrak je neizčrpen vir energije, ki je povsod na voljo. Najsodobnejše izvedbe tovrstnih toplotnih črpalk omogočajo ogrevanje tudi pri zunanji temperaturi do minus dvajset stopinj Celzija. Še pri tako nizki temperaturi zraka pa je grelno število še vedno večje od 2, kar pomeni 50 odstotkov prihranka energije. Ker ni potrebno nobeno vrtanje vrtin ali polaganja horizontalnega sprejemnika, je to, iz investicijskega vidika, najcenejša vrsta toplotnih črpalk, prav tako pa je cenovno ugodna tudi montaža in vzdrževanje.