Toplotna črpalka Zemlja - Voda

Toplotna črpalka voda - voda

Toplotna črpalka voda - voda

Toplotna črpalka ni zgolj nakup ampak, je investicija, ki nam lahko v prihodnosti omogoči to, da ustvarjamo prihranke. Obstaja več vrst toplotnih črpalk in med najbolj razširjenimi je prav toplotna črpalka zemlja – voda.

Dandanes si ne moremo predstavljati prostorov v civiliziranem svetu, ki bi ne bili ogrevani. To je privedlo tudi do tega, da je zaradi ogrevanja čedalje več emisij CO2 spuščenih v atmosfero.Odgovorna gospodinjstva se odločajo za prehod iz fosilnih goriv na druge vire, med katere spada tudi toplotna črpalka.

Vendar pa tukaj ni pomemben samo faktor odgovornosti do okolja, ampak igra cena fosilnih goriv tudi svojo pomembno vlogo.

Ekonomske razmere na trgu fosilnih goriv so takšne, da vsi ekonomisti pričakujejo dvig cen, kar bo ogrevanje še toliko bolj podražilo. Toplotna črpalka pa ni odvisna od fosilnih goriv, zato je cena segrevanja neodvisna od tega, kaj se dogaja z nafto.

Iščete nasvet strokovnjaka?


Prosimo izpolnite spodnjo formo z vašimi podatki, če želite prejeti klic naših strokovnjakov, ki vam bodo BREZPLAČNO svetovali.

Večkrat je že bilo znanstveno dokazano, da je toplotna črpalka zemlja – voda eden izmed najbolj okolju prijaznih načinov segrevanja. Dokazano je bilo tudi, da lahko toplotna črpalka kot je zemlja – voda prihrani do celih 80 odstotkov energije,

ki je potrebna za segrevanje prostorov.

Osnovni fizikalni mehanizem, zaradi katerega toplotna črpalka zemlja – voda sploh deluje je izjemno enostaven. Vsako poslopje je obdano z zemljo, ki se skozi leto segreva, ker je obsijano s soncem. Zemlja se zaradi tega pojava v poletnih časih segreva v globino. Toplotna črpalka izkoristi prav to toploto, ki se je akumulirala čez poletje, da nam segreva prostore v jesenskih in zimskih časih. V ozadju deluje fizikalni zakon o toploti, ki pravi, da bo toplota vedno prehajala iz telesa, ki je bolj toplo na tisto telo, ki je manj toplo.

Seveda pa je za vsakega lastnika poslopja pomembno tudi to, kakšna so gradbena dela, ki so potrebna, da se lahko vgradi toplotna črpalka. Prav v primeru toplotne črpalke zemlja – voda je gradbenih posegov precej manj, kot v primeru drugih vrst toplotnih črpalk. Opazimo lahko, da so edini stroški, ki so povezani s segrevanjem prostorov tisti, ki nastanejo ob sami vgradnji toplotne črpalke zemlja – voda in pa tisti, ki nastanejo ob morebitnem vzdrževanju.

Glede na to, da se smatra toplotna črpalka kot investicija, je prav ta dejavnik pomemben, saj se s tem znižajo stroški vgradnje, to pa pomeni, da se bo investicija v krajšem času povrnila. Toplotna črpalka zemlja – voda je prihodnost, po kateri se splača poseči čim prej, kajti neodvisnost od fosilnih goriv bo čedalje bolj izplačljiva.